#1 2008-05-23 12:44:28

Żyłka

student 4 roku

8433876
Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 32
Punktów :   

zagadnienia na towaroznawstwo

pytanka na egzamin


"Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu..."

Offline

 

#2 2008-05-23 12:45:30

Żyłka

student 4 roku

8433876
Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 32
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

Czy mógłby ktoś napisać zagadnienia na egzamin z Towaroznawstwa Żywności? z góry dziękuję


"Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu..."

Offline

 

#3 2008-05-25 13:25:11

Przemek

Administrator

Zarejestrowany: 2007-10-09
Posty: 48
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

no i gdzie one są ????????????????????

Offline

 

#4 2008-05-25 16:19:27

Magda

Moderator

Zarejestrowany: 2007-10-25
Posty: 47
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

Towaroznawstwo produktów rybnych:
1. Pojęcie towaroznawstwa, towaru, produktu, wyrobu i usług.
2. Podział żywności na grupy wg wartości.
3. Klasyfikacja i podział wyrobów rybnych.
4. Charakterystyka i podział ryb żywych.
5. Charakterystyka i podział ryb świeżych.
6. Charakterystyka i podział mrożonych filetów rybnych.
7. Charakterystyka ryb świeżych i chłodzonych.
8. Charakterystyka i podział filetów rybnych.
9. Towaroznawstwo ryb solonych.
10. Towaroznawstwo marynat rybnych.
11. Towaroznawstwo ryb wędzonych.
12. Towaroznawstwo konserw rybnych.

Towaroznawstwo produktów mięsnych:
1. Jakie jest kryterium podziału mięsa na klasy.
2. Charakterystyka klas jakościowych mięsa drobnego wołowego.
3. Charakterystyka mięsa drobnego wieprzowego.
4. Części zasadnicze tusz zwierząt rzeźnych:
- tusz wołowych
- tusz wieprzowych
- tusz baranich
- tusz cielęcych
5. Podobieństwa i różnice między częściami zasadniczymi tusz wołowych, wieprzowych, baranich, cielęcych.
6. Wymagania wspólne jakościowe dla wszystkich tusz.
7.Podział wędlin na grupy technologiczne.
8. Podział wędlin na grupy technologiczne.
9.Charakterystyka poszczególnych grup technologicznych wędlin.
10. Podział kiełbas ze względu na stopień rozdrobnienia. Charakterystyka poszczególnych grup.
11. Podział wędzonek i kiełbas za względu na wydajnośc.
12. Wspólne wymagania jakościowe dla poszczególnych grup technologicznych.

Towaroznawstwo produktów drobiowych:
1. Omówic czynniki jakie wpływają na jakoś mięsa drobiowego w całym cyklu handlowo- przetwórczym.
2. Charakterystyka mięsa drobiowego ( skład chemiczny, wartosc odżywcza, przydatnosc technologiczna).

Towaroznawstwo mleka i produktów mleczarskich:
1. Mleko surowe jako podstawowy surowiec dla przemysłu mleczarskiego ( skład chemiczny, przydatnosc dla przetwórstwa)
2. Cechy charakterystyczne i kryteria podziału mleka spożywczego.
3. Cechy charakterystyczne mleka fermentowanego.
4. Cechy charakterystyczne masła i produktów masłopodobnych.
5. Cechy charakterystyczne koncentratów mlecznych - mleko zagęszczone, słodzone i niesłodzone, mleko w proszku, serwatka w proszku, maślanka w proszku.
6. Cechy charakterystyczne serów podpuszczkowych i dojrzewających i serów twarogowych i serów topionych.
7. Cechy charakterystyczne lodów.

Towaroznawstwo produktów roślinnych:
1. Metody polepszania jakości wyrobów piekarskich.
2. Rodzaje polepszaczy piekarskich.
3. Wpływ polepszania pieczywa na cechy jakościowe wyrobu.

Towaroznawstwo napojów alkoholowych:
1. Produkcja wyrobów spirytusowych i ich podział.
2. Proces produkcji win z uwzględnieniem surowców stosowanych do produkcji i technologii.
3. Proces produkcji piwa z uwzględnieniem jego podziału.
4. Charakterystyka towaroznawcza napojów bezalkoholowych.
5. Ogólne wymagania jakościowe dla poszczególnych asortymentów napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

Towaroznawstwo przypraw naturalnych:
1. Substancje czynne odpowiedzialne za smak i zapach przypraw.
2. Rola przypraw w technologii żywności.
3. Wady i zalety stosowania przypraw roślinnych i aromatów.
4. Podział i charakterystyka aromatów przyprawowych.

Offline

 

#5 2008-05-25 16:46:55

yogi

książe z brooklynu

Zarejestrowany: 2007-10-20
Posty: 23
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

Kogoś tu popierdoliło...ta sesja jest porażka...

Offline

 

#6 2008-05-25 23:24:23

Ania

student 4 roku

Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 46
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

Ale Madziu się napisałaś serdeczne dzięki

Offline

 

#7 2008-05-28 17:59:01

Przemek

Administrator

Zarejestrowany: 2007-10-09
Posty: 48
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

może podzielimy sie tymi zagadnieniami ja wyrażam chęć

Offline

 

#8 2008-05-28 18:12:54

Żyłka

student 4 roku

8433876
Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 32
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

też się zgadzam ;D jakby każdy opracował po dwa, trzy pytanka, tak naprawdę dobrze, to byłby luzik (pisę, że po dwa, bo całego roku do tego nie zmusimy )


"Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu..."

Offline

 

#9 2008-06-11 17:01:21

Beata

cicha myszka

10575217
Zarejestrowany: 2007-11-04
Posty: 3
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

pewnie wszyscy to mają ale nie zaszkodzi to są pytanka z poprzedniego egzaminu z towaroznawstwa:
1. Podział technologiczny wędlin
2. Wady tuszek drobiu
3. Sery podpuszczkowe,topione,twarogowe,produkty fermentacyjne:kefir jogurt maślanka
4. Przyprawy i aromaty-wady i zalety
5. Jaki wpływ na ciasto mają poleprzacze piekarskie
6. Żelatyna lub podział ryb - do wyboru
7.Piwo -etap produkcji i schemat
Odnośnie tego piwka na wykładzie tego nie mieliśmy o nie odbył się z Surmą ale w zagadnieniach z resztą jak wiele innych:)
Miłej nauki:D

Offline

 

#10 2008-06-11 17:23:53

karolina4

użytkownik

Zarejestrowany: 2008-05-27
Posty: 15
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

o wielkie dzieki ja tego niemialam

Offline

 

#11 2008-06-11 18:23:19

maniek

użytkownik

Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 11
Punktów :   

Re: zagadnienia na towaroznawstwo

o piwie nie bedzie rozmawialem z surma i powiedziala ze bedzie tylko spirytus i wino

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.kingsjungle.pun.pl www.bakugan-dark-revisions.pun.pl www.tgr.pun.pl www.pomorskiotsii.pun.pl www.everold.pun.pl