Towares

:)))

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2008-10-07 21:14:24

kasialech

cicha myszka

Zarejestrowany: 2008-05-21
Posty: 5
Punktów :   

zagadnienia na egzamin inz

hejka tu mirka przesylam zagadnienia na egz inz  ktore pojawily sie  na stronce ar
Towaroznawstwo

   1. Pojęcie towaroznawstwa, towaru, wyrobu i produktu.
   2. Pojęcie żywności, surowca podstawowego, surowców pomocniczych, dozwolonych substancji dodatkowych, zanieczyszczeń i skażeń.
   3. Klasyfikacja towarów żywnościowych wg PKWiU.
   4. Podział towarów żywnościowych wg właściwości żywieniowych.
   5. Branżowy podział produktów spożywczych.
   6. Charakterystyka towaroznawcza produktu.
   7. Główne atrybuty żywności jako towaru: żywieniowe społeczne, ekonomiczne.
   8. Charakterystyka towaroznawcza ryb i przetworów rybnych.
   9. Charakterystyka towaroznawcza mięsa i przetworów mięsnych.
  10. Charakterystyka towaroznawcza drobiu i jaj oraz przetworów drobiowych i jajczarskich.
  11. Najważniejsze właściwości uzytkowe mleka.
  12. Chrakterystyka towaroznawcza mleka i przetworów mleczarskich.
  13. Charakterystyka towaroznawcza warzyw i owoców oraz przetworów warzywno – owocowych.
  14. Charakterystyka towaroznawcza przetworów zbożowych.
  15. Charakterystyka towaroznawcza fermentowanych produktów spożywczych.
  16. Charakterystyka towaroznawcza napojów alkoholowych.
  17. Charakterystyka towaroznawcza przypraw i aromatów.
  18. Zasady i narzędzia zarządzania jakością.
  19. Koszty jakości.
  20. Kodeks zakładowy GMP/GHP.
  21. Kroki wdrażania HACCP.
  22. Sposób wyznaczania i opracowanie punktu krytycznego – na przykładzie.
  23. Charakterystyka norm serii ISO 9000. Elementy systemu.
  24. Seria norm ISO 14 000, 18 000, 45 000.
  25. Charakterystyka systemu wg ISO 22 000.
  26. Zintegrowane systemy zarządzania jakością.
  27. Certyfikacja systemów.
  28. Kodeks Żywnościowy. Status prawny.
  29. Rodzaje aktów prawnych UE i ich rola.
  30. Akty prawa żywnościowego krajowego. Przykłady.
  31. Rodzaje norm, status prawny.
  32. Urzędowa Kontrola Żywności.
  33. Jakość handlowa. Nadzór na jakością.
  34. Identyfikowalność. Znakowanie produktów.
  35. Certyfikacja wyrobów.
  36. Prawo celne.
  37. Prawo konsumenta.
  38. Surowce i produkty uboczne procesu otrzymywania biodiesla.
  39. Zalety i wady stosowania biodiesla.
  40. Biokomponenty stosowane jako dodatki do paliw płynnych.
  41. Znakowanie wyrobów z metali szlachetnych dopuszczonych do obroru.
  42. Mineralne spoiwa budowlane.
  43. Klasyfikacja włókien stosowanych do produkcji wyrobów włókiennniczych.
  44. Makro- i mikroskładniki nawozów sztucznych.
  45. Rodzaje najważniejszych materiałów malarskich.
  46. Komponenty wchodzące w skład proszków do prania.
  47. Najważniejsze tworzywa ceramiczne i ich zastosowanie.
  48. Kryteria wyboru metody oceny towaru.
  49. Metody spektroskopowe.
  50. Metody chromatograficzne.
  51. Zastosowanie metod elektrochemicznych.
  52. Metody oznaczania kwasowości.
  53. Metody oznaczania gęstości.
  54. Podział metod sensorycznych.
  55. Testy badania wrażliwości sensorycznej.
  56. Metoda profilowa.
  57. Metody pomiaru barwy.
  58. Definicje trucizny, trucizny naturalne i syntetyczne.
  59. Dawki trucizny, toksyczność (LD50), synergizm i antagonizm.
  60. Pierwiastki zbędne i niezbędne.
  61. Rtęć w środowisku i żywności – skutki zdrowotne.
  62. Ołów w środowisku, produktach spozywczych i przedmiotach użytku.
  63. Kadm w środowisku, zastosowanie przemysłowe.
  64. Insektycydy, polichlorowane bifenyle (PCB) w środowisku i żywności.
  65. Dioksyny i dibenzofurany w środowisku i żywności,
  66. Azbest – zagrożenia zdrowotne.
  67. Mikotoksyny i antybiotyki w żywności.
  68. Związki antyodżywcze.
  69. Witaminy.
  70. Definicje opakowania.
  71. Podział opakowań wg PN-0-79000.
  72. Podział opakowań ze względu na materiał, z którego zostały wytworzone.
  73. Podział opakowań ze względu na: sposób rozliczania w obrocie, tytuł własności opakowań, możliwość wykorzystania w obrocie.
  74. Funkcje opakowań.
  75. Klasyfikacja żywności w odniesieniu do opakowań bezpośrednich.
  76. Podstawowe techniki produkcji opakowań z tworzyw sztucznych.
  77. Wady i zalety opakowań celulozowych.
  78. Wady i zalety opakowań szklanych.
  79. Wady i zalety opakowań metalowych.
  80. Pojęcie systemu gospodarczego i jego elementów.
  81. Mechanizm rynkowy w skali mikroekonomicznej.
  82. System bankowy w gospodarce współczesnej.
  83. Koszty produkcji.
  84. Teoria wyboru konsumenta.
  85. Monopol i jego niedoskonałości.
  86. Rynek pracy i bezrobocie.
  87. Równowaga ogólnogospodarcza według klasyków i Keynesa.
  88. Procesy globalizacji i ich konsekwencje.
  89. Wzrost gospodarczy i jego pobudzanie.
  90. Rola i zadania przechowalnictwa żywności. Klasyfikacja ubytów i strat przechowalniczych.
  91. Żywnośc ekologiczna.
  92. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą surowców roślinnych.
  93. Procesy życiowe zachodzące w plonach roślinnych podczas ich przechowywania.
  94. Charakterystyka czynników środowiska przechowalniczego.
  95. Tradycyjne technologie przechowalnicze.
  96. Rodzaje obiektów przechowalniczych. Rozwiązania techniczne przechowalni.
  97. Budowa i wyposażenie nowoczesnych obiektów przechowalniczych (chłodnia zwykła i chłodnia KA).
  98. Metody konserwacji żywności.
  99. Zalecane warunki i metody przechowywania wybranych artykułów żywnościowych.
100. Na czym polega marketingowe podejście do rynku.
101. Omów trzy wybrane zasady marketingu.
102. Co to jest segmentacja i dlaczego warto ją stosować.
103. Co to jest cykl życia produktu i z jakich faz się składa.
104. Jakie działania można podejmować w ramach „produktu” jako narzędzia marketingowego.
105. Co to jest „cena” jako narzędzie marketingowe i jakie najczęściej stosowane są strategie cenowe.
106. Wymień rodzaje sklepów wystepujących pojedynczo i zbiorowo.
107. Omów sprzedaż pozasklepową.
108. Omów trzy wybrane działania wchodzące w skład „promocji” jako narzędzia marketingowe.
109. Omów wybraną metodę badań marketingowych.

Offline

 

#2 2008-10-07 21:47:23

kasialech

cicha myszka

Zarejestrowany: 2008-05-21
Posty: 5
Punktów :   

Re: zagadnienia na egzamin inz

Aniu Kasia siedzi za granica ale dzieki jej uprzejmosci a mojemu zapominalstwu hasla korzystam z kasi  nicku tutaj zeby wiedziec co i jak     
a co do seminarium  sa one obowiazkowe sprawdzaja obecnosc ???

Ostatnio edytowany przez kasialech (2008-10-07 21:48:38)

Offline

 

#3 2008-10-08 16:46:48

Ania

student 4 roku

Zarejestrowany: 2007-10-10
Posty: 46
Punktów :   

Re: zagadnienia na egzamin inz

nie wiem czy są obowiązkowe puki co na wczorajszym była lista

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.zpsb-ekonomia.pun.pl www.kingsjungle.pun.pl www.pomorskiotsii.pun.pl www.bakugan-dark-revisions.pun.pl www.everold.pun.pl